HTML

Mtg draft és commander

Friss topikok

Címkék

8-4 (1) ajándék (1) Born of the Gods (4) by Marci (2) cfb (1) commander (6) crazy (2) cube (9) decklist (3) DGR (1) Dimir (1) draf (1) draft (36) Dragons of Tarkir (1) fake (2) From the Vault (2) Gatecrash (5) gondol (3) GW (2) győzelem (2) hajrá (1) Hour of Devastation (1) HUN (1) idézet (1) innen-onnan (8) Journey into Nyx (1) kép (1) képek (1) Khans of Tarkir (5) kombó (1) köszi (1) kudarc (3) limited resources (2) LOL (2) m14 (2) M15 (6) magyarok (1) merieke (3) MM2015 (1) mtgo (30) multi (3) napilap (4) nemmagic (1) offline (1) Orzhov (1) pénzügy (3) prerelease (2) ptq (1) pv (1) Return to Ravnica (12) ripo (1) riport (10) sealed (3) Shards of Alara (2) spike (1) spoiler (2) Theros (11) Top8 (2) trefa (3) URG (1) vélemény (1) verseny (3) video (2) videó (1) Címkefelhő

JBT draft Marcinál

2015.01.01. 16:38 Adhemar

Néhány napja játszottunk egy JBT draftot. A környezetet sokan az utóbbi idők legrosszabb draft setjének gondolják - nem véletlenül. Ennek ellenére meg lehet benne találni a szépet, lehet élvezni is, de tényleg nem sokkal jobb, mint egy rosszul kiegyensúlyozott alapkiadás. Valójában, ha 3 bármilyen (!) különböző kiadást draftolunk egyszerre, az már nagyon rossz nehezen lehet, hisz legalább változatos. Ha ezek egy nagy set részei, akkor ezen felül joggal várjuk el a wizardstól, hogy ezek mechanikailag összefüggjenek egymással. Na ez utóbbi az, ami a JBT-ben gyengén valósul meg, de ha van is benne kombó, az  (i) nem intuitív, (ii) túl erős. De ki gondolná egy közepes vörös harci spellre a Journey into Nyxben, hogy az majd erős lesz a következő két booster fehér heroic lapjaival. Tehát nagyon jól kell ismerni a setet nem pusztán a győzelemhez (ez elfogadható, sőt elvárható), hanem ahhoz is, hogy kicsit is összefüggő és élvezetes, erős decket rakjunk össze. Ezt tovább nehezíti az általánosságban is alacsony power level. Végül a kegyelemdöfést két dolog adja: a minimális interakció és változatosság hiánya. Sok deck mindig ugyanúgy nyer, és ebben megakadályozni alig lehet a lénykezelések elképesztő hiánya miatt. A fenti (ii) pont szerint összerakott erős kombókat, ami sok esetben nem több egy lény+enchantmentnél, így igen nehéz megállítani, és sokszor néhány kör alatt a lehető legegyszerűbb és legunalmasabb módon döntik el a meccset. A fenitek ellenére a JBT azért korántsem játszhatatlan, csak nehezebben élvezhető.

A minapi drafton Pharika volt az első bontásom, és újra beleestem a mostanában többször elkövetett hibába, innentől first pick alapján erőltettem a draftot. Úgy ültem le, hogy UG lennék a legszívesebben, de tudom, hogy a RW milyen erős. Nos, a RW sok eleme ment körbe late pickekben, de a legerősebb lapokat (Wingsteed Rider) végül nem láttam, de mindegy is, mert korán elköteleződtem a BG mellett (az U zárva volt). Sajnos nem gondolkodtam kellően előre, és így hagytam elmenni olyan graveyard recursion lapokat, amelyek későbbi kártyákkal együtt erősek lettek volna. Úgy éreztem, hogy a tempo kicsit fontosabb, de ez oda vezetett, hogy egyáltalán nem tudtam lényeket visszahozni  a temetőből, csak odamillelni azokat. A Nemezis of Mortallal ez is megfelelő kombó volt, de erősebb is lehetett volna összességében. Valójában a középszerűségtől a recursion lapok sem mentették volna meg a decket, amelynek még rendes win conditionje sem volt.

Az eredmények látszólag kedvezőek, valójában azonban nem mondanak ellent annak, hogy gyenge volt a pakli. Elsőre szoros meccsen kaptam ki a későbbi második András UB kontroll paklijától. Sokkal erősebbnek tűnt, meg is lepett, hogy a döntő játékban is volt még esélyem. Másodjára Balázs RG monstrous paklijával kerültem szembe. 2-1 lett, mert a döntő játékban én igen jól, ő pedig különösen rosszul húzott. Az első játékban két Font of Ire végzett ki, ami igencsak meglepett. Harmadjára Marci piszok erős paklija ellen játszottam, de a második és harmadik játékban nagyon csúnyán manát halt, így a lényeim könnyen behúzták a második győzelmet.

Soha nem javasolnám, hogy Theros blokkot draftoljunk, ha más is elérhető, de azért nem is utasítanám vissza, ha valaha játszani hívnak. Még sosem pontoztam kiadást, de most megteszem: Theros blokk 4/10 pont.

Szólj hozzá!

Címkék: draft riport Theros Born of the Gods Journey into Nyx

A bejegyzés trackback címe:

https://casualmtg.blog.hu/api/trackback/id/tr217028705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása